Steaky na červeném víně se šťouchanými bramborami

  • steaky z roštěnce 4 kusy
  • červené cibule, nakrájené na kolečka 2 kusy
  • balzamikový ocet 35 ml
  • červené víno 50 ml
  • extra panenský olivový olej 150 ml
  • česnek 2 stroužky
  • lístky bazalky 50 g
  • brambory, nakrájené na větší kusy 1 kg
  • mořská sůl 1 dávka
  • čerstvě namletý pepř 1 špetka


V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a 2/3 olivového oleje, přidejte česnek a vše promíchejte. Maso dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií 
a nechte marinovat 1-2 hodiny.

Zatímco se maso marinuje, uvařte brambory. Lístky bazalky rozmixujte spolu se zbytkem olivového oleje dohladka. Uvařené brambory ještě zatepla rozmačkejte a přidejte bazalkový olej. Dle chuti osolte a opepřete.

Připravte gril na přímý vysoký žár. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou. Teď se pusťte do masa. Na stupeň propečení medium počítejte s grilováním 6-8 minut.

Hotové maso sundejte z grilu a nechte 3-5 minut odpočinout.

Steaky dejte na talíř, přelijte je omáčkou a servírujte se šťouchanými bramborami.

Zdroj: Steaky na červeném víně se šťouchanými bramborami; Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/steaky-na-cervenem-vine-se-stouchanymi-bramborami [On-line 29.5.2012]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *